Aktív részvétel a kairói Watrex Expón

2021-06-18 FRI 14:05

Hosszas várakozás után a tavalyra tervezett nemzetközi kiállítást és konferenciát 2021. június 14-16. között rendezték meg Egyiptom fővárosában. A rendezvény különlegessége, hogy több, mint egy év digitális és online rendezvényszervezés után, a pandémia lecsengésével tényleges, fizikai jelenléttel gyűlhetett össze Kairóban a nemzetközi vizes szakma legjava.  
Az expó a víz- és szennyvízkezelés legfontosabb kérdéseire, újdonságaira koncentrálva kínált exkluzív platformot a kiállítók, látogatók, valamint a szolgáltatók és az ipar szereplőinek. A méltán elismert hazai vízügyi szakemberek is jelen voltak az eseményen partner- és projektkutatás céljával. A Hungarian Water Partnership tagszervezeteit képviselve, a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) támogatásával és vele közös standdal vett részt a szakkiállításon. A megjelenés célja a hazai vízipari készségek, képességek bemutatása, népszerűsítése, valamint új partnerek feltérképzése volt.

Örömünkre szolgál, hogy a háromnapos szakkiállítás alatt intenzív érdeklődés mutatkozott a magyar szaktudás és vízipari megoldások iránt mind az észak-afrikai országból mind más, a nemzetközi eseményre érkezők közül is. Megjelenésünkkel sikerült szorosabbra fűzni külkapcsolatainkat, és tudatosítani azt, hogy a magyar vízipar élen jár a fenntartható megoldások keresésében, és innovatív technológiákat kínál megfizethető áron partnereinek.

Az esemény második napján, június 15-én a magyar és egyiptomi vízügyi partnerség elmélyítésének szellemében tartotta a HWP félnapos workshopját, mely összességében közel száz helyszíni és online csatlakozott érdeklődő részvételével hasznos tudás és tapasztalatcserével zárult. 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az eseményt Magyarország egyiptomi nagykövete, Kovács András nyitotta meg, majd Hossam Farid, az Allweiler-Farid Hassanein Pumps Company vezetője fűzte hozzá az eseményhez gondolatait. A társszervező HEPA vezérigazgatóhelyettese, Jenei Gábor az online térben köszöntötte a résztvevőket, majd Horváth Zoltán, a HWP Nonprofit Kft. ügyvezetője és egyben az esemény moderátora zárta a nyitóbeszédek sorát. Ezt követően a technika minden új lehetőségét kihasználva megkezdődtek a részben helyszíni élő, részben online előadások.

Kovács Péter, a BM főosztályvezetője, víz igazgató bemutatta a magyar-egyiptomi vízügyi együttműködés jelenlegi helyzetét és fejlődési irányait. Ezt követően Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnöke beszélt a fenntartható, költséghatékony vízipari fejlesztés kérdéseiről. Előadásának fókuszában a projektek előkészítésének jelentősége, a változatelemzések nélkülözhetetlensége, a beruházási költségek helyett az életciklusköltségek számbavétele és a tapasztalatmegosztás állt. Horváth Bálint, a Pureco-Tradeland Kft. ügyvezetője szennyvíztisztítási újdonságokról tartotta meg élőben, a konferencia helyszínén prezentációját. Előadásában bemutatta a nemrég átadott sikeres, ghánai szennyvíztisztító beruházást, melynek különlegességét az adja, hogy olyan településen (Kumasi) zajlott a fejlesztés, ahol szennyvízcsatornázottság híján 100% szippantott szennyvizet kellett megfelelően tisztítani. A Puraset részéről előadások hangzottak el a legújabb víztisztítási technológiákról, újdonságokról, valamint a kis közösségek számára kifejlesztett Puraid komplex víztisztító rendszerről. Ez egy moduláris egységekre alapozott, raklapméretű, 6-10m3/nap kapacitású berendezés, mely kiválóan alkalmas kistelepülések, elzártabb területek szennyezett ivóvízének tisztítására. A workshop lehetőséget biztosított a HEPA által meghívott HWTC, valamint az Organica Kft. bemutatkozására is. Az előadók sorát az EXIM vezető ügyfélkapcsolati menedzsere, Koczka Balázs zárta, a bank által kínált exportfinanszírozási lehetőségekről szóló előadásával. 

A félnapos rendezvény nagyszámú élő és online résztvevővel, hiánypótló eseményként zárt a koronavírus járvány okozta hosszú csend után.

HWP és HEPA közös szervezésében megvalósult kairói workshopunk, Hungarian Hydro Innovation Forum címmel

Írjon nekünk

Cím: H-1118 Budapest, Rétköz utca 5.
Telefon: +36 20 261 1646
Email: info@waterpartnership.hu
Felelősség: Az üzenet elküldésével elfogadja a Magyar Vízügyi Partnerség Adatvédelmi szabályzatát