Részt veszünk a körforgásos gazdaságra való átállásban

2022-09-23 FRI 16:00

Köztudott, hogy a jelenlegi, egyszeri fogyasztásra épülő világgazdasági modell környezetszennyező és pazarló. Emiatt az Európai Bizottság a körforgásos gazdaság megvalósítására helyezi a hangsúlyt. Arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket a termékek élettartamának meghosszabbítására, a szervizszolgáltatások és a pótalkatrészek elérhetősége érdekében, valamint a fogyasztói tájékoztatás és jogok erősítésére. Az uniós politika végrehajtása Magyarországon is elkezdődött, aminek legújabb állomásaként 2022 áprilisában Veszprémben, a Pannon Egyetemen megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform (KGTP).

A KGTP legfontosabb célja, hogy felgyorsítsa Magyarország körforgásos gazdaságra való átállását, hiszen ez a fenntarthatósági fordulat elérésének egyik fontos alapfeltétele. A Platform a Technológiai és Ipari Minisztérium alá tartozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal keretében működik. A KGTP a párbeszédet és az együttműködést erősíti, de egyúttal a környezetért, a fenntarthatóságért történő cselekvés fontos terepe lesz a következő hónapokban, években.

KGTP a munkacsoportok tagjaitól olyan ötleteket vár, amelyek révén erősödik a magyar gazdaság körforgásos jellege és olyan javaslatokat, amelyek felhasználhatóak a terület jogszabályi kereteinek kidolgozásában.

A KGTP-n belül 12 munkacsoport alakult. A körforgásos vízgazdálkodással foglalkozó testület elnökévé Kovács Károlyt, a HWP elnökét választották, a titkársági feladatokat a HWP Nonprofit Kft. végzi. Büszkék vagyunk arra, hogy már hat tagvállalatunk csatlakozott a munkacsoporthoz.

Írjon nekünk

Cím: H-1118 Budapest, Rétköz utca 5.
Telefon: +36 20 261 1646
Email: info@waterpartnership.hu
Felelősség: Az üzenet elküldésével elfogadja a Magyar Vízügyi Partnerség Adatvédelmi szabályzatát