Tagvállalatunk, a Puraset Kft. Ghánában egy PurAID ivóvíztisztító berendezést adományozott

2022-01-21 FRI 16:00

A Pureco-Unit Konzorcium első nagy ghánai projektje, az ország 2. legnagyobb városa, Kumasi kezeletlen szennyvízének tisztítására egyedi megoldásként tervezett és épített szennyvíztisztító telep megtekintése során Áder János elmondta, hogy a projekt jól mutatja, hogy „hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van”. A látogatás során, a köztársasági elnök jelenlétében a Puraset ügyvezetője, Kopornyik Csilla az eredményes ghánai-magyar üzleti együttműködésért tett szakmai erőfeszítések, valamint a magyar tervezéssel és fejlesztéssel Ghánában megvalósult, illetve megvalósuló vízipari beruházások sikeréhez való hozzájárulás elismeréseként egy PurAID ivóvíztisztító berendezést adott át a Jospong Cégcsoport vezérigazgatójának, Dr. Joseph Siaw Agyepong úrnak.

A Kumasi Szennyvíztisztító Telepet a Pureco-Unit Konzorcium tervezte és építette meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Cégcsoport beruházásának keretében. Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektető erős nemzetközi versenyben választott végül magyar technológiát, magyar vállalkozót.

A Jospong Cégcsoport Ghána egyik legdiverzifikáltabb holdingtársasága, amely más afrikai országokban és Ázsiában is tevékenykedik. A vállalat a gazdaság mintegy 14 ágazatában érdekelt, a legnagyobb tevékenységet a hulladékgazdálkodás területén végzi, ide kapcsolódik a tengelyen szállított folyékony hulladék kezelése is. A Jospong Cégcsoport beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az EXIM biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást.

A Konzorciumot vezető Pureco Kft. cégcsoportján belüli szakmai készségek és tapasztalatok alapján nemcsak szennyvíz-, hanem ivóvíztisztítás területén is kínál fenntartható, innovatív megoldásokat. A cégcsoportba tartozó Puraset Kft. által felajánlott PurAID berendezés egy általuk fejlesztett, adszorbens alapú, moduláris egységekre alapozott, kompakt, mobil víztisztító berendezés, mely vidéken, elzárt területeken élő közösségek szennyezett ivóvízének tisztítására alkalmas.

A PurAID berendezés Ghánában már nem ismeretlen, Akim Wenchi városában a helyi vízművekkel (Community Water and Sanitation Agency, CWSA) szorosan együttműködve már sikeresen telepítésre került egy PurAID rendszer, mely a településen található egyik helyi közkút vízének vas- és mangántalanítására, baktérium mentesítésére szolgál. Jelenleg a telepített berendezés próbaüzeme zajlik, az elmúlt két hónaperedményei alapján a tisztítási hatásfok kiváló, a berendezés által megtisztított víz minősége: WHO előírásoknak megfelelő ivóvíz. 

Általánosságban is elmondható, hogy a termék iránt az országban nagy a kereslet, a vidéki területek ivóvízzel való ellátása égető kérdés Ghánában is. Egy-egy ilyen berendezés 6 000 – 10 000 liter vizet képes megtisztítani naponta, telepítése, üzemeltetése egyszerű és költséghatékony.

A PurAID berendezések raklapméretű, egységes fémdobozban készülnek, a beérkező víz paramétereiről, a tisztítási hatásfokról a modulok érzékelői által mért adatok GPS-rendszeren keresztül kerülnek továbbításra a szerviz- és felügyeleti központnak. A tisztítást végző regenerálható adszorbensek és szűrőanyagok cseréje szintén a központban történik.

Nagy sikert jelent, hogy magyar vállalatok Ghánában már nemcsak szennyvíz-, hanem ivóvíztisztításban is jelen lehetnek szakértelmükkel, elkötelezettségükkel, tudásukkal és tapasztalatukkal.

Fotók: Dózsa Péter Pureco IDEA

Írjon nekünk

Cím: H-1118 Budapest, Rétköz utca 5.
Telefon: +36 20 261 1646
Email: info@waterpartnership.hu
Felelősség: Az üzenet elküldésével elfogadja a Magyar Vízügyi Partnerség Adatvédelmi szabályzatát