A HWP ENSZ 2023 Vízkonferenciát kísérő, New York-i rendezvénye

2023-03-23 THU 20:00

A HWP március 23-án, a rangos nemzetközi szakmai esemény margóján, panelbeszélgetést szervezett “How to respond to the most urgent water-related development needs in the developing world? Bankable and sustainable WASH solutions” címmel. Ez volt az ENSZ konferenciájának egyetlen magyar szervezésű, nem kormányzati kísérőrendezvénye.

A HWP rendezvénye során Áder János, a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagja 4 pánkontinentális szakmai szervezet (EWA, ASEM WATER, AfWSA, WEF) vezetőivel egyeztetett a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldási lehetőségeiről. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szükségszerűnek nevezte a HWP UN 2023 Water Conference keretében előterjesztett ajánlásának és vállalásának életképességét, valamint szorgalmazta széleskörű elterjesztésüket.

A volt köztársasági elnök, Áder János, az ENSZ plenáris üzenetében elhangzottakon túl azt hangsúlyozta, hogy a HWP tagvállalatai (köztük kiemelten a Pureco Kft.) által kidolgozott, majd nemzetközi partnerekkel együtt megvalósított megoldások a fejlődő világ egészséges ivóvíz ellátásának és szennyvíztisztításának jól működő és egyetlen, reálisan megfizethető módját jelentik. 

Walter Marlowe, az amerikai Water Environment Federation (WEF) és Dr. Kovács Károly, a European Water Association (EWA) képviseletében megerősítették, hogy még a fejlett világban sem biztosított a víziközmű-infrastruktúra önfenntartó finanszírozása, az állami és uniós (EU, USA) források messze elmaradnak a fenntarthatósági szükségletektől.

Dr. Kovács Károly az ázsiai–európai vízipari párbeszéd fórumát jelentő ASEM Water alelnökeként kiemelte, hogy az ázsiai országok különböző, vízzel kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, amelyekre fejlettségi szintjük függvényében eltérő megoldási stratégiákat dolgoztak ki az (egyebekben mindenütt alulfinanszírozott) vizes infrastruktúrájuk fejlesztésére. Usher Sylvian, az African Water and Sanitation Association (AfWSA) vezetője határozottan üdvözölte az ismertetett megoldásokat és megerősítette, hogy ez a megközelítés szorosan illeszkedik a szövetség fejlesztési stratégiájának fő vonalába.

Kovács Péter, Magyarország víz igazgatója a mintegy 60 országgal fennálló, kétoldalú vízügyi együttműködés tapasztalataira támaszkodva üdvözölte, hogy tagvállalatai közreműködésével a HWP valós és megfizethető megoldásokat tud kínálni a külföldön. Továbbá méltatta a szervezet technikai- és technológiai transzfereket kísérő, tudásmegosztást célzó partnerségi törekvéseit.

Mendy Shozi dél-afrikai vízügyi kutató az ENSZ ifjúsági és női tagozatának képviseletében a vízellátással és szanitációval kapcsolatos, egyéni és társadalmi-közöségi szerepvállalás előremutató példáit ismertette. Reményét fejezte ki, hogy a rendezvény keretében bemutatott megoldások nagyban hozzájárulnak az élhetőbb jövő biztosításához.

A UN 2023 Water Conference másik akkreditált magyar résztvevője, amely egyben a HWP partnerszervezete is, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ) volt. Főtitkára, Rózsa Bálint a HWP panelbeszélgetésének moderátoraként üdvözölte a résztvevők magas szintű egyetértését és együttműködési készségét. Ismertette a MASZESZ vízzel kapcsolatos szolidaritási témakörben szervezett, online ENSZ-kísérőrendezvényén megfogalmazott, és a részvevők jelentős többsége által támogatott felhívást: a víztudatosság és vízérték szemlélet fejlesztése, valamint a helyes értékválasztás elősegítése érdekében legyünk készek legalább annyit áldozni az egészséges ivóvízre és megfelelő szanitációra, mint a telekommunikációra.

A HWP kezdeményezője és kidolgozója volt az AfWASA és az EWA együttműködésének, amelyeknek egyben a tagja is. Ezért nagy megtiszteltetésnek tekinthető, hogy a két pánkontinentális szakmai szövetség az általa szervezett ENSZ-es kísérőrendezvény során írta alá az erről szóló keretmegállapodást.

A Hungarian Water Partnershipet Dr. Kovács Károly PhD (oec) elnök és Forintos Róbert társelnök képviselte New Yorkban.

Külön köszönet illeti a társszervezőinket, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!

A kisérőrendezvény brossúráját itt tekintheti meg.

  • Dr. Kovács Károly és Forintos Róbert, HWP elnök és társelnök az ENSZ 2023 Vízügyi Konferencia közgyűlés termében

    Dr. Kovács Károly és Forintos Róbert, HWP elnök és társelnök az ENSZ 2023 Vízügyi Konferencia közgyűlés termében

  • Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének megnyitóbeszéde az ENSZ 2023 Vízügyi Konferencia HWP által szervezett kisérőrendezvényen

    Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének megnyitóbeszéde az ENSZ 2023 Vízügyi Konferencia HWP által szervezett kisérőrendezvényen

  • Dr. Kovács Károly vitaindító előadása

    Dr. Kovács Károly vitaindító előadása

  • Áder János és Dr. Kovács Károly

    Áder János és Dr. Kovács Károly

  • A panelbeszélgetés résztvevői voltak (balról jobbra): Dr. Kovács Károly, MendyShozi, Walter Marlowe, Kovács Péter és Sylvain Usher

    A panelbeszélgetés résztvevői voltak (balról jobbra): Dr. Kovács Károly, MendyShozi, Walter Marlowe, Kovács Péter és Sylvain Usher

  • Dr. Kovács Károly és WalterMarlowe

    Dr. Kovács Károly és WalterMarlowe

  • Dr. Kovács Károly és Usher Sylvain aláírja a European Water Association (EWA) és az African Water and Sanitation Association együttműkődési megállapodását

    Dr. Kovács Károly és Usher Sylvain aláírja a European Water Association (EWA) és az African Water and Sanitation Association együttműkődési megállapodását

  • A HWP elnöke, Dr. Kovács Károly és a HWP társelnöke, Forintos Róbert

    A HWP elnöke, Dr. Kovács Károly és a HWP társelnöke, Forintos Róbert

Írjon nekünk

Cím: H-1118 Budapest, Rétköz utca 5.
Telefon: +36 20 261 1646
Email: info@waterpartnership.hu
Felelősség: Az üzenet elküldésével elfogadja a Magyar Vízügyi Partnerség Adatvédelmi szabályzatát