HWP tagvállalati megoldások a legsúlyosabb globális válságra

2023-12-14 THU 18:00

Az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak arra, hogy Magyarország exportképes tudásával és megfizethető, fenntartható ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiáival gyorsan és eredményesen képes hozzájárulni a fejlődő országok életkörülményeinek javításához. 

Globális vízügyi kihívások
Bár Földünk csaknem háromnegyedét víz borítja, mégis kevesebb mint 3%-a édesvíz, és csak 1%-a érhető el könnyen. 1960 óta a globális vízigény több mint kétszeresére emelkedett, és az előrejelzések alapján 2050-re további 20-25%-kal nő. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy legalább 5 milliárd embernek nem lesz megfelelő hozzáférése a vízhez. Már ma 750 millió ember él biztonságos víz nélkül és 2,5 milliárdnak nincs hozzáférése szanitációs szolgáltatáshoz. A világ szennyvizeinek 85%-a tisztítás nélkül kerül vissza a természetbe, súlyosan károsítva a felszíni és a felszín alatti vizeket, melyek miatt évente 6-8 millió ember hal meg vízzel kapcsolatos betegségekben.

Nemzetközi párbeszéd
A kielégítő vízellátás és szennyvízelvezetés eléréséhez, az ehhez szükséges infrastruktúra biztosításához azonban 2050-ig legalább 22 600 milliárd dollárra lenne szükség, ez világszintű erőfeszítésekkel sem teljesíthető. 
A fejlődő országokban innovatív, gyors megoldást hozó, a magán befektetők számára is vonzó, ugyanakkor megfizethető technológiák adhatnak választ ezekre a kihívásokra.

Ezekre a problémákra fókuszált az alacsony és közepes jövedelmű országok vízzel kapcsolatos szükségleteire összpontosító nemzetközi szakmai párbeszéd. A Nemzetközi Víz Világszövetség (International Water Association – IWA) által szervezett négynapos nemzetközi kongresszus a víztudatos jövő elérésének jegyében került megrendezésre. Az eseményre a világ szinte összes országából érkeztek résztvevők és a közel száz plenáris és szekció üléseken több mint háromszáz szakmai kiválóság osztotta meg ezirányú tapasztalatait. 

Magyarországról nagy létszámú magyar diplomáciai is szakmai delegáció is részt vett, ez utóbbiban hazánkat a Hungarian Water Partnership (HWP) képviselte. A HWP nemcsak hallgatóságként volt jelen, hanem egy, a fenntartható és megfinanszírozható vízügyi fejlesztések témáját részletesen bemutató workshop szervezője is volt, tekintettel arra, hogy a magyar vízipari technológiai fejlesztések egyre jelentősebb helyet töltenek be a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldásában.

Magyar technológiák a fejlődő világ vízválságának leküzdésére
Az IWA kongresszuson szinte minden szekcióban elhangzott, hogy a népesség és az urbanizáció növekedése, a vízkészletek korlátossága, a vidéki települések elszigetelődése miatt fennálló vízválság azonnali megoldásra vár. De csak akkor lehet hatékonyan és minél gyorsabban segíteni a főleg a harmadik világban élő emberek egészséges, tiszta ivóvízhez jutását és megfelelő szennyvízkezelését, ha ezeket a vízipari fejlesztéseket költséghatékony, megfizethető és a magántőke számára is vonzó befektetési formákban valósítjuk meg.

Magyarország a Hungarian Water Partnership tagvállalatainak vízügyi szakértelmével 2019 óta van aktívan jelen Afrikában: csatornázatlan településeken keletkezett szennyvizek tisztításával (a ghánai Kumasi, Takoradi, Tamale városaiban), vidéki települések ivóvíztisztításával (Akim Wenchi, Ghána), a Zöldfoki Szigeten sótalanítással nyert öntézési víz projekttel, vagy akár a ruandai főváros, Kigali ivóvíztisztító kapacitásának bővítésével. 

Az afrikai magyar sikerek az IWA ruandai kongresszusán szervezett HWP workshopon is megoldásként hangsúlyozottan szóba kerültek. Dr. Kovács Károly, a Hungarian Water Partnership elnöke, a workshop házigazdája és moderátora nyilatkozatában kiemelte, hogy: “Decentralizált, fogyasztó-közeli technológiák alkalmazása, és a vízipari fejlesztések megfelelő, akár magán befektetők általi finanszírozása hozhat eredmény. Hozzátette továbbá, hogy nemcsak a szakértelem fontos egy ilyen távoli országban, hanem az is, hogy megértsük a helyi viszonyokat, képesek legyünk az együttműködésre és a partneri kapcsolat kialakítására, hiszen ez vezet majd a globális probléma megoldásához.”

Magyar partnerség Afrikában
A rendkívül eredményesre sikerült HWP workshopon nemzetközi (IWA, IAWD), regionális (Afrikai Vízügyi Szövetség), térségi (Ghána) és magyar (HWP tagvállalatok) szervezetek és üzleti szereplők egyeztettek a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldási lehetőségeiről. 
A nemzetközi kongresszus további eredménye, hogy magasabb szintre lépett a Hungarian Water Partnership, az Európai Vízügyi Szövetség, valamint az Afrikai Vízügyi Szövetség (AfWSA) együttműködése és az afrikai szövetség stratégiai tanácsadó bizottságát januártól a HWP képviseletében Dr Kovács Károly elnök is erősíti. Így válik teljessé a kontinenseken átívelő együttműködés, mely a partnerség jegyében elősegíti az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérését. 

  • Dr Kovács Károly a European Water Association és a Hungarian Water Partnership nevében köszöntötte a résztvevőket, majd vitaindító beszédet mondott

    Dr Kovács Károly a European Water Association és a Hungarian Water Partnership nevében köszöntötte a résztvevőket, majd vitaindító beszédet mondott

  • Walter Kling, az International Water Association Stratégiai Tanácsának elnöke, panelista

    Walter Kling, az International Water Association Stratégiai Tanácsának elnöke, panelista

  • Sylvain Usher, az African Water and Sanitation Association (AfWASA) ügyvezető igazgatója, panelista

    Sylvain Usher, az African Water and Sanitation Association (AfWASA) ügyvezető igazgatója, panelista

  • Issahaku Ahmed, a Sewerage Systems Ghana Limited (SSGL) laboratóriumának vezetője, panelista

    Issahaku Ahmed, a Sewerage Systems Ghana Limited (SSGL) laboratóriumának vezetője, panelista

  • Horváth Bálint, a Hungarian Water Partnership főtitkára, panelista

    Horváth Bálint, a Hungarian Water Partnership főtitkára, panelista

  • Szabó András, a H2O Konzorcium ügyvezetője, panelista

    Szabó András, a H2O Konzorcium ügyvezetője, panelista

  • Panelisták

    Panelisták

Írjon nekünk

Cím: H-1118 Budapest, Rétköz utca 5.
Telefon: +36 20 261 1646
Email: info@waterpartnership.hu
Felelősség: Az üzenet elküldésével elfogadja a Magyar Vízügyi Partnerség Adatvédelmi szabályzatát