Magyar – Vietnámi üzleti fórum Thai Binh tartományi delegációjával

2024-04-22 MON 16:00

A rendezvény fő szervezője Pham Ngoc Chu, a Magyarországon Élő Vietnami Vállalkozók Egyesületének elnöke volt, a rendezvényen pedig részt vett őexcellenciája Nguyen Thi Bich Thao, a Vietnámi Szocialista köztársaság nagykövete, Forintos Róbert, a Magyar-Vietnámi Üzleti Tanács elnöke és az ASEAN tagozat alelnöke, illetve számos magyar és vietnámi üzletember.

Chu úr nyitóbeszédét követően Ngo Dong Hai, a delegáció vezetője, Thai Binh tartomány párttitkára és a központi pártbizottság tagja, köszöntőjében méltatta országaink közti szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat. Kiemelte, hogy Magyarország jövőre ünnepli a két ország diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, jelenleg pedig az első és az egyetlen teljeskörű stratégiai partnere Vietnámnak a Közép-Európai régióban.

Őexcellenciája Thao nagykövet asszony megerősített a párttitkár szavait, fontos mérföldkőnek tartja, hogy, különösen az elmúlt öt évben, az országaink közötti kapcsolatok még inkább elmélyültek, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a számtalan magasrangú politikai és üzleti delegáció mindkét fél részéről. Idén januárban Vietnám miniszterelnöke, Pham Minh Chinh látogatott Magyarországra, áprilisban pedig Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés Háznagya, tette tiszteletét Hanoiban, hogy megerősítsék a két ország közötti bilaterális megállapodások parlamenti felügyeletét.

Forintos Róbert köszöntőjében kiemelte, hogy több, mint harminc éve folytat üzleti tevékenységet a vietnámi régióban, több sikeres projekt végrehajtása bizonyítja ezt. Azonban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Magyarországon élő vietnámi közösség a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok egyik legfontosabb motorja. Örömmel üdvözölte, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program keretei között Thai Binh tartományból is érkeztek diákok, akik hazánkban tanulnak. Forintos úr hangsúlyozta, a Föld napja alkalmából, hogy környezetünk védelme mindkét ország számára rendkívül fontos. Mindkét ország elkötelezett a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság mellett. Szavait idézve „amennyiben a környezetünket nem védjük és nem foglalkozunk a fenntarthatóság kérdésével, úgy az a gazdaság minden ágazatára negatív kihatással lesz”.

Lai Van Hoan úr, a Thai Binh tartomány Népi Bizottságának alelnöke bemutatójában széleskörűen beszélt a régió természeti adottságairól, gazdasági helyzetéről és célkitűzéseiről. A lakosság jelenleg 2 millió fő, melyből 1 millió fő a munkavállaló, az infrastruktúra kiépült, a gazdasági zónából megközelíthető könnyűszerrel Hanoi nemzetközi repülőtere és Hai Phong kikötője is, mely Észak-Vietnám fő kereskedelmi kapuja. Thai Binh célja, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg az ott befektetni kívánó cégek számára, így a számos adó- és beruházási kedvezmények mellett a vállalatok minden segítséget megkapnak a hivatali ügyintézés rugalmas kezelésében. A tartomány nagy hangsúlyt fektet az áruk export/importjának az ösztönzésére, a megújuló energiaforrásokra és a tudástranszfer fontosságára.

Az üzleti fórumon több magyar cég előadására is sor került: a sort a Hungarian Water Partnership (HWP) kezdte, aki a tagvállalatai közt tudhat olyan céget, mely ért már el jelentős sikereket Vietnámban az ivóvíztisztítást területén. A HWP tagvállalatai olyan exportorientált magyar vállalatok, melyeknek a kulcsterülete az ivó- és szennyvíztisztítás.

A Windt Technologies Kft. bemutatta saját fejlesztését, a GWR nano insulation technológiát, mely egy olyan folyékony halmazállapotú, színezhető, festékszerűen felhordható hőszigetelő anyag, mely speciális tulajdonságokkal rendelkezik, mint például ellenáll szélsőséges hőmérsékleti körülmények között, úgy, hogy közben 43%-os energiamegmaradást biztosít. Mivel Thai Binh tartományt sokszor érintik monszunok, így a delegáció is egyetértett abban, nagy szükség van a hasonló technológiákra a régióban.

A harmadik előadást Dobó Gábor, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. Déli Régióért felelős vezetője tartotta. Az EGIS 23 éve rendelkezik képviseleti irodával Vietnámban, 28 terméket forgalmaz az országban, amivel hozzávetőlegesen évente 1.2 millió vietnámi pácienst kezelnek. Fontos megemlíteni, hogy az EGIS a 8. legnagyobb generikus cég Vietnámban, a helyi képviseleti iroda igazgatója pedig a Vietnámi Generikus Szövetség alelnöke. Thai Binh eddig is nagy potenciált látott a gyógyszeripari cégek tartományi befektetésében, így szorgalmazták az EGIS-szel való jövőbeni szorosabb kapcsolatot.

Az előadások sorát a Pureco-Tradeland Kft. zárta, kinek képviseletében Gazsó Zita, projektmenedzsment szakértő prezentált. A Pureco-Tradeland Kft. egy azon kevés magyar vállalatok közül, akik áttörő sikereket értek el Vietnámban, ügyvezető igazgatója, Forintos Róbert közel 30 éve dolgozik a két ország gazdasági kapcsolatainak építésén.

Megfizethető és fenntartható ivóvíz- és szennyvízkezelési megoldások jellemzik a vállalat nemzetközi tevékenységét, számos referenciával rendelkeznek Afrikában és Ázsiában.

Ngo Dong Hai úr kiemelte elköszönésében, hogy Thai Binh tartományban is mind nagy potenciál, mind nagy szükség van a Pureco-Tradeland és leányvállalatuk, a Puraset Kft. technológiai megoldásaira az ivó- és szennyvíztisztítás területén. Forintos úr javasolta Hai párttitkár úrnak, hogy a Quang Binh-i víztisztító referenciát a tartomány vízügyi szakemberei látogassák meg.

Forintos úr kifejezte szándékát, hogy az év folyamán, viszontlátogatást tervez Thai Binh tartományba, hogy a megkezdett egyeztetést személyesen ott tovább folytassák.

Írjon nekünk

Cím: H-1118 Budapest, Rétköz utca 5.
Telefon: +36 20 261 1646
Email: info@waterpartnership.hu
Felelősség: Az üzenet elküldésével elfogadja a Magyar Vízügyi Partnerség Adatvédelmi szabályzatát